Ondernemer worden bij Pets Place


Annemiek van Vulpen, franchiseneemster Pets Place Ede

“Ik ben Annemiek van Vulpen en werk al heel wat jaren binnen de Pets Place club! Ik heb bij mijn moeder in haar Pets Place winkel te Amersfoort gewerkt en heb sinds januari 2008 mijn eigen Pets Place winkel in Ede.

Ik heb voor de Pets Place formule gekozen, omdat het een sterke formule is met een goede ondersteuning en begeleiding. Als je bij Pets Place zit heb je een hoop voordelen. De organisatie koopt groot en voordelig in voor de Pets Place winkels en zorgt voor goede acties. Deze worden ondersteund door kant en klaar promotiemateriaal waardoor de doorvertaling in de winkels een fluitje van een cent is. We hebben  een landelijke folder die misschien wel het belangrijkste marketingmiddel is.

Pets Place biedt ondersteuning bij het zo optimaal mogelijk inrichten van de winkel. Dit gebeurt aan de hand van vastgestelde schappenplannen waarbij de routing volgens vlekkenplan wordt ingevuld. Daarnaast heeft Pets Place een eigen inkooporganisatie (Buying4Pets) met  een mooi en ruim assortiment voor alle huisdieren. Waar we enorm blij mee zijn is het eigen huismerk en Private Label dat sinds 2010 in onze winkels ligt. Hiermee hebben we producten in huis van een hoog niveau die niet bij concurrenten te koop zijn. En de marges zijn uitstekend!

Doordat de randzaken zijn verzorgd kan ik me voornamelijk richten op de presentatie in mijn winkel en de aandacht aan mijn klanten geven die ze verdienen. Kortom, bij Pets Place heb je meer tijd voor je winkel en je klanten!”

                     


Maarten Hoens, franchisenemer Pets Place Bladel


Nadat de Dierenland dierenspeciaalzaken formule stopte zijn we heel bewust gaan kijken naar een andere franchiseformule. Er zijn genoeg franchiseorganisaties binnen de dierenbranche en uiteindelijk hebben we gekozen voor Pets place. Waarom? Omdat het hele concept duidelijk is, de winkels een eenduidige uitstraling hebben, er uitstekende inkoopvoorwaarden gelden en er korte management lijnen zijn. Klein voorbeeldje, tussen mijn winkelvloer en  de directeur zit maar 1 laag, en dat is de regiomanager waar we regelmatig contact mee hebben. En geloof me; problemen worden opgelost!

Zo zit bijvoorbeeld de directeur echt niet in een ivoren toren Ook de randvoorwaarden zijn goed geregeld zoals de 2 wekelijkse reclame uitingen. Iedere 2 weken hebben we een folder met een uniforme uitstraling die je geen handenvol geld kost. In het verleden hebben we op diverse manieren reclame gemaakt: op regionale tv, op regionale radio, in weekbladen, etc. Als je merkt wat dat kost en je ziet vervolgens welke respons het oplevert, dan is deze manier van reclame maken veel efficiënter.

De winkels zijn ingericht via een vlekkenplan, dat is onderverdeeld in schappenplannen die vaststaan voor alle winkels. Dit zorgt voor duidelijkheid voor de consument omdat er niet veel verschillen zijn tussen de winkels. Aan de andere kant is het duidelijk voor de franchisenemer omdat dit bijdraagt aan de kern van hetgeen ons geld oplevert; commercie en verkopen aan de klant. De randvoorwaarden staan immers vast en zijn geregeld. Op ons distributiecentrum ligt een nog veel groter assortiment waardoor je snel aan specifieke vragen van klanten kunt voldoen ten aanzien van assortiment dat niet standaard in de winkel ligt.

Sinds kort hebben we bij Pets Place ook Private Labels en huismerken. Deze zijn ontwikkeld voor bijna alle huisdieren en daar hebben wij in ieder geval succes mee! Het is een krachtige en belangrijke toevoeging op ons assortiment omdat het een prima voer betreft dat nergens anders is te verkrijgen en waarop de marges subliem zijn. Veel is geregeld en derhalve is het belangrijk dat ik als franchisenemer de klant voorzie van goede service en advies. In dit kader wil ik nog melden dat we in 2010 door TROS RADAR zijn genomineerd voor de ‘Warme Douche’ voor onze klantvriendelijkheid.

Op dit moment zitten we midden in een economische crisis. We proberen samen met het hoofdkantoor mogelijke negatieve gevolgen hiervan zo klein mogelijk te houden. Dit doen we door scherpe acties te organiseren en te proberen om de bezoekersaantallen zo constant mogelijk te houden en waar mogelijk uit te breiden. Het management plant deze acties samen met onze franchisecommissie om ervoor te zorgen dat de acties zo succesvol mogelijk zijn. Verder sta je als franchise organisatie met zoveel winkels en inkoopkracht natuurlijk veel sterker dan als ondernemer alleen. Alleen kun je wel iets, maar samen kunnen we zoveel meer bereiken. Uiteindelijk is het zoals in ieder huwelijk: het is soms geven en nemen, maar uiteindelijk is de samenwerking goed!

 


Annet Meinen – franchisenemer Pets Place de Weide, Hoogeveen.

Door een toevalligheid in een Pets Place winkel ben ik in aanraking gekomen met het zogenaamde ‘Pets Place virus’. Ik kwam in deze Pets Place in gesprek met een regiomanager en al snel raakte ik enthousiast. Na dit prettige gesprek hebben we een afspraak gemaakt zodat ik wat meer te weten kon komen over de organisatie. Tijdens deze ontmoeting kwam ik er al snel achter dat Pets Place veel had geleerd uit haar verleden en dat er al veel verbeteringen waren uitgevoerd. Met een goed gevoel (en een kandidatenlijst voor aankomende franchisenemers op zak) ging ik huiswaarts. Eenmaal thuis heb ik, na overleg met mijn gezin, de lijst ingevuld en retour gezonden. Ik was door de regiomanager al behoorlijk aangestoken met een dosis enthousiasme. In een tweede gesprek met dezelfde regiomanager en de franchisemanager werden er over en weer kritische vragen gesteld, want, het runnen van een Pets Place heeft zowel voor- als nadelen. Na de plussen en minnen goed tegen elkaar afgewogen te hebben, ben ik begonnen als franchisenemer. Nu, enkele maanden verder, kijk ik nog steeds zeer positief terug op de beginfase. De begeleiding is goed, er is een eigen academie en voor de inkoop van de producten hoef je de deur niet uit. Kortom, een prima verbintenis tussen franchisegever en –nemer!